Det blev lite saft gjord även i år. Jag trodde inte det i och med att vi hämtade Isa.
Här kommer recepten
Rabarbersaft med röda vinbär
Jag har letat efter ett recept som min moster gjorde, det här blev nästan som hennes, nästa år ska jag försöka komma ännu närmare men det här blev också god saft.
Du behöver:
ett recept från mitt kök
Ca 2 liter avrunnen saft
1.5 kg rabarber
500 g röda vinbär
9 dl vatten
8 dl strösocker
Gör så här:
Skölj bär och rabarber. Bären behöver inte repas av och rabarbern behöver inte skalas.
Skär rabarbern i cm-stora bitar.
Lägg bär och rabarber i en stor kastrull. Tillsätt vatten. Låt koka tills allt kokat sönder.
Sila saften genom silduk. Låt saften rinna av i 30 minuter.
Häll tillbaka saften i rengjord kastrull och tillsätt sockret. Koka upp och låt koka några minuter.
Avlägsna skummet. Låt saften svalna lite.
Häll upp på väl rengjorda, varma flaskor. Eller låt svalna lite mer och häll upp i små petflaskor och frys in. Fyll inte flaskorna helt om de ska frysas.
Svartvinbärssaft
ett recept från ica buffé nr 9, 2014
ger ca 3 liter
Du behöver:
5 l svartavinbär färska eller frysta, tinade
2 1/2 l vatten
5 dl strösocker
(2 krm natriumbensoat per liter saft) Bara om du ska ha den i kylen.
Gör så här:
Rensa och skölj bären. Koka upp dom med vattnet i en kastrull.
Låt bären rinna av i en silduk i ca 30 min.
Häll den avrunna saften i en kastrull och koka upp med socker. (Natriumbensoat om du använder det)
Låt svalna och häll upp på rengjorda flaskor.
Jag frysen saften i petflaskor( små 33 cl el 50 cl) därför tillsätter jag inget natriumbensoat.
Kommentera