Saffransmunk
Du behöver:
Jag gjorde en helt vanlig saffransdeg
50 g jäst
15o g smör
5 dl standardmjölk
250 g kesella
1 g saffran, 2 kuvert
1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl kärnvetemjöl
Garnering
3 dl socker
1/2 apelsin, skalet, rivet
Fyllning
sylt, sylt och färskost, välj vad du vill
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret, häll i mjölken och värm till fingervarmt, jag hade i saffranet.
Lös upp jästen i degspadet. Blanda i kesella, socker, salt.
Blanda ner mjölet och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt 30-40 min.
Knåda degen slät och blank på mjölat bakbord. Dela degen i två delar.
Den ena delen gjorde jag små bullar av som fick jäsa ytterligare 45 minuter på plåt.
Den andra delen kavlade jag ut och stansade ut ringmunkar, även de fick jäsa på plåt.
Sedan hettade jag upp ca 1 1/2 liter olja i en gryta till 170 grader. Jag friterade alla munkar. Ha alltid ett lock
och en termometer nära till hands. Var alltid väldigt försiktig vid fritering! Låt oljan svalna ordentligt i grytan. Häll på flaska och åk till soptippen med innehållet. Tänk på miljön och dina avlopp.
Jag fyllde munkarna med sylt och färskost. Jag fyllde med en spritspåse och en särskild tyll med spets på.
Ringmunkarna rullade jag i apelsinsockret.
De munkar som vi inte åt upp fryser jag in utan socker.
Längd med vit choklad
Du behöver:
Samma deg som ovan
Fyllning:
75 g smör, rumsvarmt
200 g finhackad vit choklad
1/2 dl socker
Garnering:
1 ägg till pensling
pärlsocker
Gör så här:
När degen jäst, knåda och dela i två delar.
Kavla ut till två plattor ca 30×40 cm.
Bred på smöret och fördela chokladen och sockret.
Vik ihop degen två gånger till längder.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i 30 min.
Sätt ugnen på 175 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen 25-30 min.
Kommentera