Jag har några saker till om julen sedan ska jag ge mig för i år. Men lite julgodis måste vi ha med.
Gröna kulor köper jag varje jul, det är ett måste.
Sura hallonremmar, ca 18 st, gluten- och laktosfria
Ett recept från Allers, nr 49 24 november 2015, s. 70
Du behöver:
300 g frysta hallon
4 msk syltsocker
Garnering
1 1/2 krm citronsyra
1/2 dl socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader. Värm bären i en kastrull.
Låt koka tills de börjar safta sig. Häll bärmassan i en sil och passera med baksidan av en sked
tills enbart kärnorna är kvar.
Häll den släta purén i en ren kastrull och tillsätt syltsocker.
Värm upp under omrörning, låt massan koka i ca 5 min.
Bre ut den nykokta bärmassan tunt och jämntjockt på
ett bakpapper till en fyrkant, ca 20×20 cm.
Dra över bakpapperet på en plåt och ställ in
i mitten av ugnen. Torka plattan i ca 2 timmar med ugnsluckan lite på glänt.
Prova om plattan är lagom torr genom att ta ut den och se om den släpper papperet. Är den fortfarande kletig på undersidan och släpper papperet dåligt torka den ytterligare en stund.
Mortla citronsyran med en tsk av sockret och blanda ner resten av sockret. Strö ut knappt hälften av blandningen på ett smörpapper och vänd hallon plattan upp och ner i sockret. Dra varsamt bort bakpapperet och strö över resten av sockret jämt. Om godisplattan inte vill släppa bakpapperet helt kan du fukta papperets baksida lätt med vatten. Klipp plattan i remsor och rulla samman. Jag gjorde dessa sent en kväll och orkade inte vara uppe och titta till plattan utan lät den ligga över natten. Plattan blev väldigt hård. Vi bröt bitar blandade med sockret och de gick att äta ändå. Av de godis jag gjort i år gillade de hallonbitarna bäst.
Förlåt en suddig bild, jag vet inte vad det är med min kamera just nu.
Marshmallow- & salt jordnötstryffel
Ett recept från Mersmak, nr 12 2015, s. 27
Jordnötssmör
ca 3 dl
Mixa 175-200 g torrostade jordnötter och 100 g salta jordnötter
i en matberedare tills de ger ifrån sig olja. Häll i 2 msk rapsolja i en tunn stråle under
tiden som maskinen är på. Mixa till en slät massa. Smaka av med 1 tsk socker.
Du behöver:
ca 30 st, 30 min+ tid att kallna
75 g smör
2 1/2 dl socker
1 1/4 dl kondenserad mjölk, söt
3 dl minimarshmallows
1 dl jordnötssmör
200 g mörk choklad
Garnering:
1/2 dl finhackade jordnötter
2 tsk kakao
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull med nonstick- yta. Häll i socker
och kondenserad mjölk och låt koka under omrörning ca 5 min.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt marshmallows och jordnötssmör.
Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Täck med plast och låt svalna 1 timme. (Jag lät det stå över natten i rumstemperatur)
Kyl ner i frysen 15 min. (Det gjorde inte jag)
Smält chokladen i vattenbad eller mikro.
Ta tryffelsmeten och forma till kulor. Doppa i chokladen med en gaffel.
Lägg på ett bakplåtspapper och strö över de finhackade jordnötterna. Låt stelna.
Förvara i tättslutande burk i kylen. Pudra över kakao vid servering, om du vill.
Daimfudge
Ett recept från tidningenhembakat.se
ca 40 bitar,
Du behöver:
400 g mörk choklad
25 g smör
1 burk kondenserad mjölk, 397 g
2 dubbeldaim, hackad
Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad eller mikro.
Tillsätt den kondenserade mjölken och rör om.
Låt smeten svalna något.
Blanda försiktigt ner daimbitarna, spar lite till garnering.
Bred ut smeten i en form ca 24×32 cm, klädd med bakplåtspapper.
Strö över resten av daimbitarna.
Jag ställde in formen i kylen sedan skar jag bitar av fudgen.
Förvara i kylen i en tättslutande burk.
Kommentera