Smörgåstårta
Ett recept från Buffé 2016 nr 3 s.
Räcker till 6-8 personer
8 landgångsbröd
Laxfyllning:
Du behöver:
300 g kallrökt lax
3 ägg, hårdkokta
1 1/2 dl crème fraiche
1 msk finrivet citronskal (ekologiskt)
1/2 dl finskuren gräslök
Gör så här:
Skala och hacka äggen. Skär laxen i tärningar.
Blanda ägg, lax, crème fraiche, citronskal och gräslök.
Räkröra
Du behöver:
1 burk räkor i lake (580 g)
1 1/2 dl majonnäs
1/2 dl finriven pepparrot
1 tsk dijonsenap
1/2 dl finskuren dill
Gör så här:
Häll av spadet från räkorna, grovhacka räkorna.
Blanda räkor, majonnäs, pepperrot, senap och dill.
Pepparrotskräm
Du behöver:
2 dl crème fraiche
2 msk finriven pepparrot
1 msk finrivet cironskal
Gör så här:
Vispa crème fraichen med pepparrot, citronskal och 1 krm salt tills den tjocknar.
Avokadofyllning
Du behöver:
Skär avokadon i skivor pressa över citron.
Montering:
Kantskär bröden
Du behöver skära av en bit av två bröd, dessa bröd ska ligga i mitten av smörgåstårtan. Lägg en fullång till höger och en av bitarna som du skar av en bit av toppen lägger du längst till vänster.
Lägg på räkfyllningen.
Lägg på två hela brödskivor.
Fördela den skivade avokadon.
Skär 2 brödskivor på samma sätt som första gången. Lägg de stora brödbitarna till höger och vänster, lägg de små i mitten.
Bred på laxröran.
Lägg på två hela brödskivor.
Spackla tårtan med pepparrotskrämen på ovansidan och sidorna.
Garnera med räkor, kallrökt lax, ärtskott, stenbitsrom.
Du kan även garnera med sparris, fänkål, betor, dill, picklad lök
Picklad lök
6-8 pers
Koka upp 1/2 dl ättikssprit (12%), 1 dl socker, 1 1/2 dl vatten.
Skala halvera och skär 1 rödlök i klyftor, häll över lagen. Låt stå minst 4 timmar.
Kommentera