Knäckig äppelpaj
Du behöver
6 äpplen
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk
Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen.
Blanda i de övriga ingredienserna utom äpplena.
Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
Lägg äpplena i en smord ugnssäker form.
Häll smeten över.
Grädda i ugnen i ca 30 minuter tills pajen är gyllenbrun.
Servera med vaniljglass eller vaniljvisp.
Äppelkompott.
Du behöver:
4 äpplen
1 dl vatten
1/2 dl stösocker
1/2 dl Brun Farin
1 hel kanelstång
5 kardemummakärnor
1/ urskrapad vaniljstång
Gör så här;
Skala kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Lägg äpplena i en kastrull och häll på vatten, socker och kryddor.
Sjud på svag värme utan lock i ca 10 minuter eller tills äpplena är mjuka.
Rör om försiktigt med jämna mellanrum.
Låt kompotten svalna. Servera som till glass och kanske en kaka.
Jag använde även kompotten som fyllning i den glutenfria tårtan.
Saffransäppelkaka
Kommentera