Den här veckan har varit en riktig friskvårdsvecka för mig. Välbehövligt!
Måndagen började med en föreläsning med Mikael Rehnberg som är biolog och arbetsmiljökonsult. Det var svenska ingenjörer som anlitat honom för en föreläsning om hållbart arbetsliv. Han pratade om vikten av ett systematiskt arbetsmiljöarbete och hur man kan upptäcka och förebygga stressrelaterad ohälsa. Mycket intressant var att om man i ett företag bara gör medarbetarundersökningar och under resten av året inte arbetar med resultaten så förvärras de anställdas resultat kommande år och det är bättre att man inte genomför medarbetarundersökningar alls!! Tänkvärt!! Mikael pratade om allt vad gäller arbetsmiljö från temperatur till anställda. Om det är 18 grader så sjunker anställdas produktivitet med 4% om det är 24 grader så sjunker anställdas produktivitet med 6%. En mycket bra föreläsning.
I torsdags var jag på en föreläsning som arrangerades genom mitt fack Lärarförbundet. Friskvård à la Babben Larsson. Hon föreläste även hon på ett sätt om ett hållbart arbetsliv, med utgångspunkt från sig själv. Och naturligtvis med mycket humor, som vi skrattade! Det blev en härlig kväll. Babben pratade en hel del om att det är viktigt med återhämtning och att få fylla på. Här jämförde hon med en kastrull med vatten på spisen. Om kastrullen stormkokar så skjuter vi den åt sidan en stund. Om vi inte sköter om kastrullen så torrkokar den, därför behöver vi fylla på den ibland. Det Babben beskriver känner jag igen mig i nästan allt. Man är jättetrött går till läkaren och tar ett blodprov för att se om något är fel. Blodprovet visar ingenting utan man är frisk. Okej, jag är frisk, man går till jobbet och jobbar som vanligt för man är frisk. Det jag precis som Babben lärt mig är att jag inte har en stoppknapp utan jag behöver planera in lagom med jobb, vilodag och påfyllnad. Jag har inte lärt mig än men är på väg. Tack till mitt fack som ordnade denna kväll.
På fredagen träffade jag en kompis och vi gick ut för att äta på Peace & Love caféet i Borlänge. Vi pratade, pratade, åt en otroligt god chèvre och rödbetssallad. Senare på kvällen blev det improvisationsteater på caféet. Efter det begav vi oss hemåt. Kunde inte blivit en bättre avslutning på veckan.
Kommentera