Tre- rätters Nyårsmiddag 2017

1 Jan

Vi började med att bjuda våra gäster (mamma, brorsan och flickorna) på ett superenkelt, gott tilltugg. Ta vanliga saltade chips klicka på creme fraiche, hackad rödlök och röd stenbitsrom, servera på en gång annars blir chipsen mjuka. Vi drack Asti Martini för de vuxna och Champis för barnen. Jag tycker att det är viktigare att börja med att skåla i början på festen än vid tolvslaget. Det tycker jag är det trevligaste, vad tycker ni? Vi skålar naturligtvis vid tolvslaget men jag tycker inte att det är lika viktigt vad man har i glasen då det kan lika gärna vara det man själv vill. Jag gillar vatten.

Vi delade upp förrätt, varmrätt och efterrätt. Vi stod för förrätten.

Enkel räkcoctail

Du behöver:  (vi var 10 personer och det blev över)

1 honungsmelon

1 Cantaloupemelon

1 urkärnad gurka

1 dl hackad dill

1 1/2 msk olja

400 g stora skalade räkor

Gör så här:

Skala, kärna ur och finhacka melonerna.

Skölj, kärna ur och tärna gurkan.

Blanda olja och dill.

Blanda allt utom räkorna. Ställ svalt.

Fördela salladen i portionsglas och toppa med räkorna. Garnera med dillvippor. Servera!

Varmrätten bestod av kycklingfilé, potatis, potatisbakelse, sås och sallad som min mamma gjort.

Jag prövade ett nytt recept till filén, potatisbakelse.

Potatisbakelse, jag läste olika recept men gjorde sedan en egen variant.

Barnen åt inte potatisbakelse.

Du behöver:

En rulle smördeg  (du kan använda gluten och laktosfri smördeg)

ca 1/2 ask färskost jag använde Philadelphia med vitlök och örter. (du kan använda laktosfri philadelphiaost som du tillsätter en pressad vitlöksklyfta i istället)

ca 8-10 kokta pressade potatisar

riven västerbottenost (lagrad ost brukar oftast gå bra för laktosintoleranta men hör gärna med dina gäster vad som gäller för dem)

ägg, uppvispat

salt, peppar

Gör så här:

Kavla ut smördegen.

Bre på färskosten.

Pressa över potatisen.

Strö över Västerbotten ost (spara lite).

salta och peppra

Rulla ihop till en rulle och skär rullen i ca 2-3 cm tjocka skivor.

Lägg skivorna på en plåt.

Pensla med det uppvispade ägget och strö över resten av Västerbottenosten.

Grädda mitt i ugnen på 200-225 grader i ca 15-20 minuter.

Servera potatisbakelsen med t ex kycklingfilé eller oxfilé.

Mamma hade lagat en mycket god sås till och kycklingfilén var mör så den smälte i munnen.

Jag gjorde en likadan potatisbakelse som var gluten och laktosfri av gluten- och laktosfri smördeg som jag köpte fryst och Philadelphiaost som var laktosfri, där tillsatte jag istället en pressad vitlöksklyfta.

Flickorna och min bror hade gjort en riktig nyårsefterrätt, marängsviss

det serverades hallon, banan, marshmallows, grädde, egengjorda maränger, egengjord glass chokladsås.

 

Du behöver:

5 dl grädde

1 burk (ca 400 g) kondenserad mjölk

riven mörk choklad av god kvalitet.

Gör så här.

Vispa grädden fluffig.

Blanda grädden med den kondenserade mjölken.

Min bror delade satsen på hälften och den ena smaksatte han med riven choklad. Den andra kan man smaksätta med lite vaniljpulver.

In i frysen i minst 4 timmar.

Chokladsås

Du behöver:

Mörk choklad av god kvalitet, ex Lindts madagaskar

grädde

ev äggula

Blanda choklad och grädde i en kastrull, rör tills det smält. Tillsätt ev en äggula men då får det inte koka!

Servera varm.

Vilken nyårsafton vi hade, fantastiskt god mat, spel, umgänge och TV-tittande inför 12-slaget.

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

MADE BY MARY

A topnotch WordPress.com site

inte fan gör det det

Alla säger:det ordnar sig....inte fan gör det det..

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

En blogg om dalaliv, familjeliv, porslin, pudel & folkdräkt.

UnderbaraClara

A topnotch WordPress.com site

%d bloggare gillar detta: