Vi började med att bjuda våra gäster (mamma, brorsan och flickorna) på ett superenkelt, gott tilltugg. Ta vanliga saltade chips klicka på creme fraiche, hackad rödlök och röd stenbitsrom, servera på en gång annars blir chipsen mjuka. Vi drack Asti Martini för de vuxna och Champis för barnen. Jag tycker att det är viktigare att börja med att skåla i början på festen än vid tolvslaget. Det tycker jag är det trevligaste, vad tycker ni? Vi skålar naturligtvis vid tolvslaget men jag tycker inte att det är lika viktigt vad man har i glasen då det kan lika gärna vara det man själv vill. Jag gillar vatten.
Vi delade upp förrätt, varmrätt och efterrätt. Vi stod för förrätten.
Enkel räkcoctail
Du behöver: (vi var 10 personer och det blev över)
1 honungsmelon
1 Cantaloupemelon
1 urkärnad gurka
1 dl hackad dill
1 1/2 msk olja
400 g stora skalade räkor
Gör så här:
Skala, kärna ur och finhacka melonerna.
Skölj, kärna ur och tärna gurkan.
Blanda olja och dill.
Blanda allt utom räkorna. Ställ svalt.
Fördela salladen i portionsglas och toppa med räkorna. Garnera med dillvippor. Servera!
Varmrätten bestod av kycklingfilé, potatis, potatisbakelse, sås och sallad som min mamma gjort.
Jag prövade ett nytt recept till filén, potatisbakelse.
Potatisbakelse, jag läste olika recept men gjorde sedan en egen variant.
Barnen åt inte potatisbakelse.
Du behöver:
En rulle smördeg (du kan använda gluten och laktosfri smördeg)
ca 1/2 ask färskost jag använde Philadelphia med vitlök och örter. (du kan använda laktosfri philadelphiaost som du tillsätter en pressad vitlöksklyfta i istället)
ca 8-10 kokta pressade potatisar
riven västerbottenost (lagrad ost brukar oftast gå bra för laktosintoleranta men hör gärna med dina gäster vad som gäller för dem)
ägg, uppvispat
salt, peppar
Gör så här:
Kavla ut smördegen.
Bre på färskosten.
Pressa över potatisen.
Strö över Västerbotten ost (spara lite).
salta och peppra
Rulla ihop till en rulle och skär rullen i ca 2-3 cm tjocka skivor.
Lägg skivorna på en plåt.
Pensla med det uppvispade ägget och strö över resten av Västerbottenosten.
Grädda mitt i ugnen på 200-225 grader i ca 15-20 minuter.
Servera potatisbakelsen med t ex kycklingfilé eller oxfilé.
Mamma hade lagat en mycket god sås till och kycklingfilén var mör så den smälte i munnen.
Jag gjorde en likadan potatisbakelse som var gluten och laktosfri av gluten- och laktosfri smördeg som jag köpte fryst och Philadelphiaost som var laktosfri, där tillsatte jag istället en pressad vitlöksklyfta.
Flickorna och min bror hade gjort en riktig nyårsefterrätt, marängsviss
det serverades hallon, banan, marshmallows, grädde, egengjorda maränger, egengjord glass chokladsås.
Du behöver:
5 dl grädde
1 burk (ca 400 g) kondenserad mjölk
riven mörk choklad av god kvalitet.
Gör så här.
Vispa grädden fluffig.
Blanda grädden med den kondenserade mjölken.
Min bror delade satsen på hälften och den ena smaksatte han med riven choklad. Den andra kan man smaksätta med lite vaniljpulver.
In i frysen i minst 4 timmar.
Chokladsås
Du behöver:
Mörk choklad av god kvalitet, ex Lindts madagaskar
grädde
ev äggula
Blanda choklad och grädde i en kastrull, rör tills det smält. Tillsätt ev en äggula men då får det inte koka!
Servera varm.
Vilken nyårsafton vi hade, fantastiskt god mat, spel, umgänge och TV-tittande inför 12-slaget.
Kommentera