Julafton 2017

27 Dec

Vi började julafton med att dricka glögg. I år var det vår familj, brorsans familj, mamma och pappa

som firade tillsammans.

Vi fick hemgjort smör av Lilla Anna (4 år) som

hon gjort själv.

Det hemgjorda smöret smakade mycket gott till julbrödet.

I år gjorde jag inget eget bröd utan köpte det vi ville ha.

 

Vi hade kalkon, hästkorv, rödbetssallad, min apelsin och dadelsallad, morots- och vitkålssallad toppad med vinteräpplen, mammas sill och en romsill. Alla recept finns på bloggen sedan tidigare.

Vi hade en varmrökt lax och ägghalvor med skagenröra.

Sedan hade vi kycklingkorv till brorsans tjejer, julköttbullar, omelett med grönkål och västerbottensost, Jansson och naturligtvis det viktigaste hos oss spenatstuvning.

Nytt för i år var en lingonsalsa. Jag brukar alltid göra något nytt

på julbordet och i år blev det en lingonsalsa som många uppskattade.

Lingonsalsa

ett recept från Vår jul kokbok, 4 port

Du behöver:

2 vitlöksklyftor med skal

1/2 gul lök

2 äpplen (gärna vinteräpplen, Ingrid Marie)

1/2 chilifrukt

3 dl lingon

3/4 dl socker

1 msk vitvinsvinäger

Gör så här:

Rosta vitlöksklyftorna med skalet på i ugnen i ca 20 min på 200 grader, tills de fått färg.

Finhacka den gula löken.

Skala, kärna ur och tärna äpplena.

Kärna ur och finhacka chilin.

Skala och finhacka vitlöken.

Blanda lingon och socker i en skål tills sockret har lösts upp.

Rör ner övriga ingredienser. Förvara kallt i burk med lock.

Håller en vecka i kylskåp.

 

Jag hade gjort en efterrätt men i år blev det lite stressigt att äta innan Kalle Anka, då

min mamma hade ett annat uppdrag innan. Så vi struntade i efterrätten.

Jag hade gjort en egen saffransglass som skulle serveras med hallon. Eftersom

vi inte åt av den så har jag ingen bild.

Saffransglass

Du behöver:

5 dl vispgrädde

1 burk kondenserad mjölk (400 g)

1 msk vaniljsocker

1 pkt saffran

Gör så här:

Vispa grädden fluffig.

Vispa i kondenserad mjölk, vaniljsocker och saffran.

Häll smeten i t ex en glassburk eller liknande.

Sätt in i frysen, över natten.

Servera med hallon, eller pepparkakor.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

MADE BY MARY

A topnotch WordPress.com site

inte fan gör det det

Alla säger:det ordnar sig....inte fan gör det det..

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

En blogg om dalaliv, familjeliv, porslin, pudel & folkdräkt.

UnderbaraClara

A topnotch WordPress.com site

%d bloggare gillar detta: