Vi började julafton med att dricka glögg. I år var det vår familj, brorsans familj, mamma och pappa
som firade tillsammans.
Vi fick hemgjort smör av Lilla Anna (4 år) som
hon gjort själv.
Det hemgjorda smöret smakade mycket gott till julbrödet.
I år gjorde jag inget eget bröd utan köpte det vi ville ha.
Vi hade kalkon, hästkorv, rödbetssallad, min apelsin och dadelsallad, morots- och vitkålssallad toppad med vinteräpplen, mammas sill och en romsill. Alla recept finns på bloggen sedan tidigare.
Vi hade en varmrökt lax och ägghalvor med skagenröra.
Sedan hade vi kycklingkorv till brorsans tjejer, julköttbullar, omelett med grönkål och västerbottensost, Jansson och naturligtvis det viktigaste hos oss spenatstuvning.
Nytt för i år var en lingonsalsa. Jag brukar alltid göra något nytt
på julbordet och i år blev det en lingonsalsa som många uppskattade.
Lingonsalsa
ett recept från Vår jul kokbok, 4 port
Du behöver:
2 vitlöksklyftor med skal
1/2 gul lök
2 äpplen (gärna vinteräpplen, Ingrid Marie)
1/2 chilifrukt
3 dl lingon
3/4 dl socker
1 msk vitvinsvinäger
Gör så här:
Rosta vitlöksklyftorna med skalet på i ugnen i ca 20 min på 200 grader, tills de fått färg.
Finhacka den gula löken.
Skala, kärna ur och tärna äpplena.
Kärna ur och finhacka chilin.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda lingon och socker i en skål tills sockret har lösts upp.
Rör ner övriga ingredienser. Förvara kallt i burk med lock.
Håller en vecka i kylskåp.
Jag hade gjort en efterrätt men i år blev det lite stressigt att äta innan Kalle Anka, då
min mamma hade ett annat uppdrag innan. Så vi struntade i efterrätten.
Jag hade gjort en egen saffransglass som skulle serveras med hallon. Eftersom
vi inte åt av den så har jag ingen bild.
Saffransglass
Du behöver:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (400 g)
1 msk vaniljsocker
1 pkt saffran
Gör så här:
Vispa grädden fluffig.
Vispa i kondenserad mjölk, vaniljsocker och saffran.
Häll smeten i t ex en glassburk eller liknande.
Sätt in i frysen, över natten.
Servera med hallon, eller pepparkakor.
Kommentera