Här kommer receptet på kolapaj med lingon som jag lovade igår i Madeleines julkalender.
Du behöver:
pajdegen:
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
kolakräm:
2 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
Gör så här:
Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en smord pajform.
Låt den stå i kylen i ca 10-15 min.
Grädda pajdegen i den nedre delen av ugnen i ca 25 minuter i 200 grader.
Låt svalna.
Låt grädde, sirap och socker koka i 10-15 minuter.
Gör ett kulprov, kolan ska vara mycket mjuk men inte flyta ut.
Rör ner vaniljsocker och smör i kolasmeten. Låt den svalna.
När kolasmeten är som en sval kräm häller du den i pajskalet.
Pajen kan vila ett par dagar i kylskåpet. Strö över lingon vid servering.
Kommentera