Nu är årets julköttbullar färdiga. Jag gjorde en sats på 1,6 kg. Jag gör köttbullarna i långpannor i ugnen sedan fryser jag in köttbullarna. På julafton tar jag fram och steker på köttbullarna. Förra året i min utvärdering skrev jag att jag skulle göra köttbullarna tidigare, det har jag nu gjort. I år ska jag även bort en hel helg i december det gör också att jag behöver göra julförberedelser tidigare än jag gjort förr.
Du behöver:
1 kg nötfärs
1 msk salt
1 msk finmalen kryddpeppar
1tsk malen vitpeppar
3 msk riven gul lök
2 tsk potatismjöl
400 g kokt, kall, riven potatis
3 ansjovisfiléer
Ansjovisspad från en burk ca 3 msk
3 äggulor
3 dl grädde
Gör så här:
Blanda salt, kryddpeppar, vitpeppar, lök, potatismjöl och riven potatis.
Hacka ansjovisfiléerna. Blanda ner dem, ansjovosspad och äggulor i potatisblandningen.
Blanda färsen väl med potatisblandningen. Avsluta med att tillsätta grädden, lite i taget.
Sätt ugnen på 150-175 grader. Jag provsteker alltid några köttbullar.
Rulla kötttbullar lägg i långpanna, in i ugn ca 11 minuter ( i min ugn )
Köttbullarna är glutenfria.
Du kan utesluta ägg och använda laktosfri grädde eller havregrädde.
Frys in och ta fram och stek köttbullarna på julafton.
Kommentera