Tidigare i veckan hade vi 15-års kalas. Jag hade tänkt mig ett helt annat upplägg men när vi öppnade kalendern och tittade på alla sommarjobbstider och semestrar så insåg vi ganska snabbt att imorgon måste vi ha kalas. En sen/snabb inbjudan skickades ut och! nästan alla kunde komma- ibland ska man inte ha framförhållning. Det fick bli nötkorv med bröd (köpte glutenfritt korvbröd) och tillbehör.
Jag kokade även lite potatismos.
Jag gjorde en sockersaltad gurkrelisch
Du behöver:
ca 3 dl, ett recept från Ica
1 gurka
1 vitlöksklyfta
1 jalapeno
1/2 msk salt
1 msk riven färsk ingefära
3 msk socker
1 1/2 msk ättika, 12%
Gör så här:
Riv gurkan grovt.
Skala och riv vitlöken.
Dela och kärna ur och hacka jalapenon (jag brukar använda ett par ringar jalapeno på burk)
Blanda gurka, vitlök, jalapeno och salt i en skål och låt stå i ca 15 min i rumstemp.
Skala och riv ingefäran.
Sila av vätskan från gurkblandningen och blanda med ingefära, socker och ättika. Låt stå tills sockret har smält, ca 10 minuter. Servera till korv med bröd.
Korvbröd vanligt och glutenfritt
potatismos, gluten och laktosfritt
Vi serverade läsk, saft, vatten till maten.
Vi hade köpt korvlådor som man kunde lägga sin korv i om man ville. Jag köpte korvlådorna på Maxi Ica.
Till efterrätt serverade vi jordgubbar med grädde.
Och en gluten och laktosfri tårta med jordgubbar.
Gluten och laktosfri mandeltårta med bär
Du behöver:
Botten:
300 g mandelmjöl
3 dl strösocker
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
8 äggvitor
Vaniljkräm:
1/2 -1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
2 dl mjölk (laktosfri)
1 dl vispgrädde (laktosfri)
Chokladglasyr:
200 g mörk choklad (kolla chokladen! Laktosfri)
1 dl vispgrädde (laktosfri)
50 g smör (laktosfri)
Garnering:
ca 300 g blandade bär, jordgubbar, hallon, blåbär
Ugn: 175 grader
Gör så här:
Botten: Blanda mandelmjöl med socker, potatismjöl och bakpulver.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelmixen.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en form med måtten 25X40 cm
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 min, beroende på ugn.
Låt svalna.
Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg vaniljstång, frön i en kastrull tillsammans med äggulor, socker, potatismjöl och mjölk.
Värm under vispning till det precis börjar sjuda. Ta från värmen och sila bort vaniljstången.
Låt svalna rör om då och då.
Vispa grädden hårt och blanda med vaniljkrämen. Bred krämen på mandelbottnen.
Chokladglasyr: Hacka chokladen.
Låt grädden koka upp tillsammans med smöret.
Ta från värmen och rör i chokladen. Låt svalna och tjockna till lite.
Ringla glasyren på vaniljkrämen. Låt stelna.
Dekorera med bär. Servera med vispad grädde.
Kommentera