15-års kalas

23 Jul

Tidigare i veckan hade vi 15-års kalas. Jag hade tänkt mig ett helt annat upplägg men när vi öppnade kalendern och tittade på alla sommarjobbstider och semestrar så insåg vi ganska snabbt att imorgon måste vi ha kalas. En sen/snabb inbjudan skickades ut och! nästan alla kunde komma- ibland ska man inte ha framförhållning. Det fick bli nötkorv med bröd (köpte glutenfritt korvbröd) och tillbehör.

 

Jag kokade även lite potatismos.

Jag gjorde en sockersaltad gurkrelisch

Du behöver:

ca 3 dl, ett recept från Ica

1 gurka

1 vitlöksklyfta

1 jalapeno

1/2 msk salt

1 msk riven färsk ingefära

3 msk socker

1 1/2 msk ättika, 12%

Gör så här:

Riv gurkan grovt.

Skala och riv vitlöken.

Dela och kärna ur och hacka jalapenon (jag brukar använda ett par ringar jalapeno på burk)

Blanda gurka, vitlök, jalapeno och salt i en skål och låt stå i ca 15 min i rumstemp.

Skala och riv ingefäran.

Sila av vätskan från gurkblandningen och blanda med ingefära, socker och ättika. Låt stå tills sockret har smält, ca 10 minuter. Servera till korv med bröd.

Korvbröd vanligt och glutenfritt

potatismos, gluten och laktosfritt

Vi serverade läsk, saft, vatten till maten.

Vi hade köpt korvlådor som man kunde lägga sin korv i om man ville. Jag köpte korvlådorna på Maxi Ica.

Till efterrätt serverade vi jordgubbar med grädde.

Och en gluten och laktosfri tårta med jordgubbar.

Gluten och laktosfri mandeltårta med bär

Du behöver:

Botten:

300 g mandelmjöl

3 dl strösocker

2 msk potatismjöl

1 tsk bakpulver

8 äggvitor

Vaniljkräm:

1/2 -1 vaniljstång

2 äggulor

2 msk strösocker

2 msk potatismjöl

2 dl mjölk (laktosfri)

1 dl vispgrädde (laktosfri)

Chokladglasyr:

200 g mörk choklad (kolla chokladen! Laktosfri)

1 dl vispgrädde (laktosfri)

50 g smör (laktosfri)

Garnering:

ca 300 g blandade bär, jordgubbar, hallon, blåbär

Ugn: 175 grader

Gör så här:

Botten: Blanda mandelmjöl med socker, potatismjöl och bakpulver.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelmixen.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en form med måtten 25X40 cm

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 min, beroende på ugn.

Låt svalna.

Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

Lägg vaniljstång, frön i en kastrull tillsammans med äggulor, socker, potatismjöl och mjölk.

Värm under vispning till det precis börjar sjuda. Ta från värmen och sila bort vaniljstången.

Låt svalna rör om då och då.

Vispa grädden hårt och blanda med vaniljkrämen. Bred krämen på mandelbottnen.

Chokladglasyr: Hacka chokladen.

Låt grädden koka upp tillsammans med smöret.

Ta från värmen och rör i chokladen. Låt svalna och tjockna till lite.

Ringla glasyren på vaniljkrämen. Låt stelna.

Dekorera med bär. Servera med vispad grädde.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

MADE BY MARY

A topnotch WordPress.com site

inte fan gör det det

Alla säger:det ordnar sig....inte fan gör det det..

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

En blogg om dalaliv, familjeliv, porslin, pudel & folkdräkt.

UnderbaraClara

A topnotch WordPress.com site

%d bloggare gillar detta: