Jordgubbssaft och jordgubbspaj
Jordgubbssaft
Du behöver:
2 liter jordgubbar
4 dl vatten
1 vaniljstång
5-6 dl strösocker per liter avrunnen saft
1 krm citronsyra
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Lägg jordgubbar och vatten i en tjockbottnad kastrull.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i frön och stång i kastrullen.
Koka upp och låt sjuda i minst 10 min.
Mosa jordgubbarna lite, låt dem rinna av i en saftsil i minst 30 min.
Mät upp vätskan och räkna fram mängden socker.
Blanda vätska och socker i en ren kastrull.
Koka upp och rör tills sockret löst sig. Ta bort kastrullen från
värmen och skumma väl.
Häll lite av saften i en skål och rör i citronsyra och natriumbensoat.
Häll tillbaka i resten av saften och blanda väl.
Häll upp saften på varma och väl rengjorda glasflaskor. Förslut och förvara svalt.
Jordgubbspaj
ett recept från hembakat.se
Du behöver:
300 g jordgubbar färska el frysta
1-2 msk potatismjöl
1/2 dl socker (jag tog lite mindre)
Knäckigt täcke:
125 g smör smält
1/2 dl vispgrädde
3/4 dl ljus sirap
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
4 dl havregryn
garnring
jordgubbar, florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skiva jordgubbarna och lägg dem i en pajform ca 24 cm i diameter. Strö över potatismjöl och socker, rör om.
Blanda smör, grädde och sirap. Tillsätt alla torra ingredienser och rör ihop till en deg.
Smula degen över jordgubbarna och grädda pajen mitt i ugnen i ca 45 minuter.
Låt den svalna.
Garnera pajen med jordgubbar, pudra över lite florsocker.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Pajen är mycket god men om jag skulle göra om den skulle jag halvera degen och kanske öka jordgubbarna. Jag tyckte det blev för mycket deg och för lite jordgubbar i pajen.
Kommentera