Här kommer receptet på kuvertbröden som jag skrev om i tidigare inlägg.
Kuvertbröd
35-40 st, 40 min + jästid, ett recept från Allas bästa festmat, nr 1 2014, s 6
Du behöver
500 g Manitoba Cream ( ett specialmjöl för att få extra höga och luftiga bröd, behövs rejäl knådning)
300 g rågsikt
150 g dinkelmjöl, siktat
3 ägg
25 g jäst
5 dl mjölk
1 dl olja
3/4 msk salt
2 msk ljus sirap
ägg till pensling
Garnering
blå vallmofrön
Gör så här:
Väg upp mjölsorterna i en degskål som tillhör en assistent.
Knäck äggen över mjölet.
Lös upp jästen i en separat bunke med lite av mjölken tills den löst sig sedan fyll på med resten av mjölken blandad med oljan.
Tillsätt salt, sirap och degvätskan i degskålen under gång på lägsta hastighet. Kör ca 15 min. eller 20 min för hand till en seg smidig deg.
Häll i lite olja i en stor bunke sa att kanten täcks med olja. Lägg i degen och täck med plastfolie och en handduk över. Låt jäsa i kyl till nästa dag.
Lägg upp degen på mjölat bakbord. Dra ut den något. Skär försiktigt utan att trycka ner degen, i 4-5 cm breda remsor.
Dela dem i bullstorlek och lägg på bakpappersklädd plåt. Klipp ett kors på toppen av varje bulle, jäs övertäckt tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg, strö över vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen i 250 grader ca 8 min. eller tills de fått färg och känns lätta. Lyft genast över på galler för att svalna.
Frys bullarna och servera dem lätt värmda.
Kommentera