Sommarläsning

28 Jul

DSC_0391

Jag lovade att skriva om böckerna jag läst i sommar.

Att läkas i livet och arbetslivet av Mimmi Eriksson, Diana Thorzén, Carl E Olivestam och Håkan Thorzén

Boken vänder sig till personal inom vård och omvårdnad, habilitering och rehabilitering, studerande på omvårdnadsinriktade som personalledningsinriktade utbildningar.

Den handlar om att när man möter människor med utmattningssyndrom eller utmattningsdepression så måste man ha ett helhetsperspektiv. Det är en bra och informativ bok. Man menar att det finns olika delar i läkningen för att läkas i arbetslivet men också i privatlivet. Det hör ihop för att en människa med utmattningssyndrom ska kunna bli frisk. För det går att bli frisk.

Åh, vad jag önskar att jag mött någon som hade läst den här boken när jag sökte hjälp. För boken är utgiven 2004. Jag gjorde två olika läkarbesök med lång tid mellan besöken och vid det ena sa man att det berodde på min hemsituation och då kunde man inte sjukskriva mig vid det andra läkarbesöket så fick jag fyra olika alternativ jag kunde göra, yoga,ta akupunktur, besöka en sjukgymnast och det fjärde har jag glömt var det var.Vi det tillfället hade jag av min kiropraktor fått tips om medicinsk yoga så det hade jag börjat på. Efter det här läkarbesöket började jag beta av punkt för punkt. Jag har inte besökt en läkare sedan dess och kommer högst troligt aldrig att göra det om det inte är riktigt, riktigt akut. Jag har inget förtroende för den svenska sjukvården, tyvärr…Det var först när jag gått hos alla dessa i flera år, alltså, sjukgymnast, akupunktur och medicinsk yoga som jag fick tips av min moster om en kvinna som arbetade som kinesiolog som jag så småningom började vända tillbaka till livet. Av henne blev jag rekommenderad att äta Tyrosin, Selen och Magnesium. Äntligen började min kropp att svara och jag kände att jag sakta, sakta blev bättre. Tack vare den här boken vet jag nu att jag hade rätt man MÅSTE se på en människas hela livssituation och göra förändringar på alla plan.

Kom till skott av Görel Kristina Näslund

Det här med att skjuta upp saker, det är något jag tänker att vi alla gör i någon mån. Prokrastinera heter det. Jag har lärt mig ett nytt ord när jag läste den här boken, prokrastinera. Alla skjuter vi upp saker men det finns människor som har ett dysfunktionellt uppskjutarbeteende. Enligt boken så har studier visat att prokastinörer lyckas sämre med sina studier och jobb. De har också oftare fler konflikter med sin familj. Enligt Görel finns det flera enkla metoder för att underlätta för sig själv. Hon ger exempel som att skriva att göra listor. Hon tycker också att man kan bli sin egen etnograf, dvs kartlägg dig själv, hur äter, sover och tränar du? När arbetar du bäst? Hur länge kan du vara koncentrerad? Hur använder du din tid? Dela in dagarna i morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll. Skriv ner allt du gör och hur lång tid det tar. Då får du fram vilken tid på dagen är du som mest effektiv. Säg rätt saker till dig själv. Det är skillnad på ” Jag får inte missa min träning” och Jag missar inte min träning eller ” Jag får inte äta choklad” och ”Jag äter inte choklad” Hon förespråkar att arbeta i korta pass, arbete, paus, arbete,paus. ”Bara en boll i luften” den tycker jag är väldigt bra, alltså gör en sak i taget! Ingen är perfekt utan träning ger färdighet. Slutligen något som jag tar med mig från boken är, belöna dig själv! Alltså när du arbetat effektivt och bra, gå ut med en kompis, ring en vän eller gå på bio!

Jag rekommenderar varmt denna bok den är lättläst, ger enkla tips och råd. Jag önskar så att min mellanson kunde läsa denna bok för det skulle han behöva. Jag lånade den till honom men det blev som vanligt jag som läste den…

Vilmas vilda värld av Abby Hanlon

Boken handlar om Vilma som bor med sin mamma, pappa, storasyster Emelie och storebror Ludvig. Hon vill väldigt gärna leka med sina syskon men de vill inte leka med henne. Emelie och Ludvig tycker att hon är en liten bebis som bara är i vägen. Vi får även möta Vilmas alla låtsaskompisar och följa med på deras äventyr. Det är en bok fylld av fantasi och humor. Precis som det kan vara när man är minst i familjen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

MADE BY MARY

A topnotch WordPress.com site

inte fan gör det det

Alla säger:det ordnar sig....inte fan gör det det..

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

En blogg om dalaliv, familjeliv, porslin, pudel & folkdräkt.

UnderbaraClara

A topnotch WordPress.com site

%d bloggare gillar detta: