Nationaldagskaka och fisk i foliepaket

6 Jun

img_0482-1

Härligt Nationaldagsväder

img_0488

img_0491

Fisk i foliepaket, 4 pers

Ett recept från Buffé nr 6 2010

Du behöver:

250 g skinn- och benfri laxfilé

250 g vit fiskfilé, (sej)

500 g små potatisar

1 liten purjolök

1 morot

1 gul lök

150 g champinjoner

1 ask (250 g) körsbärstomater

1 dl finskuren dill

2 dl vispgrädde (laktosfri)

2 dl torrt vitt vin

salt, peppar

Gör så här:

Skrubba och skär potatisen i hälften. Ansa och skär purjolöken i strimlor.

Skala, halvera och skär morot och lök i tunna skivor. Skär svampen i mindre bitar.

Skär fisken i 3-4 cm stora bitar.

Riv av rejäla ark med aluminiumfolie, ett ark per portion.

Fördela potatis, purjolök, morot, gul lök, svamp, tomat och dill på arken. Krydda varje ark med salt och peppar.

Vik ihop foliepaketen något. Häll i grädde och vin innan de försluts. Lägg på grillen i ca 10 minuter.

Öppna paketen och lägg i fisken. Krydda med salt i varje paket  (jag saltade fisken istället). Förslut paketen igen och fortsätt grilla ytterligare 10 minuter. Var försiktig så du inte bränner dig! Jag kände på potatisen om den var klar.

Middagen i ett paket! Du kan även använda citron i eller till om du vill.

 

img_0492

img_0494

Rabarberkaka med glass

ett recept från Arla som jag ändrat till laktosfritt, ca 20 bitar

Du behöver:

3 ägg

4 dl strösocker

200 g smör (laktosfritt)

8 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

2 krm vaniljpulver

4 dl  mjölk (laktosfri)

1 liter skivad rabarber

1/2 dl pärlsocker

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt.

Smält smöret, låt svalna.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver.

Rör ner det smälta smöret i äggsmeten.

Vänd ner mjölet och vispa hastigt i mjölken till en slät smet.

Häll smeten i en form ca 40×30 cm (långpanna) med bakplåtspapper.

Strö rabarber och pärlsocker över smeten.

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Skär upp 20 bitar och servera med glass eller vaniljsås.

Glass (detta är inte laktosfritt)

Ett recept från matmagasinet, nr Grillspecial, 2016 s. 84

4 port

tid 5 minuter, tid i frys

Du behöver:

4 dl vispgrädde

1 burk sötad kondenserad mjölk, 400 ml

2 tsk citron

gör så här:

Vispa grädden med kondenserad mjölk och citronsaft.

Smeten ska bli fluffig men inte för hård.

Häll glassmeten i en form som tål frysgrader och låt den stå i frysen i 3 timmar eller tills den är helt fryst.

Servera till rabarberkakan. För er som inte tål mjölk så servera med laktosfri vaniljglass från Sia eller laktosfri vaniljsås.

Det här är ett enkelt och snabbt recept på glass som man kan ha i frysen i sommar. Du kan servera den till en kaka, med färska bär, nötter eller kolasås.

En försmak av sommaren så här till nationaldagen.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

MADE BY MARY

A topnotch WordPress.com site

inte fan gör det det

Alla säger:det ordnar sig....inte fan gör det det..

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

En blogg om dalaliv, familjeliv, porslin, pudel & folkdräkt.

UnderbaraClara

A topnotch WordPress.com site

%d bloggare gillar detta: