Daimglasstårta med lemon curd
Ett recept från Matmagasinet nr 3 2016, s. 27
ca 10 bitar
Du behöver:
Botten
300 g mandelmassa
3 ägg
2 msk kakao
Fyllning
3 dl vispgrädde (laktosfri)
3 äggulor
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kall espresso eller stark kaffe ( det uteslöt jag, tycker inte om kaffe)
1 äggvita
2 st dubbeldaim
Lemon curd
1 1/2 citron, finrivet skal och saft
25 g smör (laktosfritt)
100 g socker
1 ägg
1 äggula
ev 1/2 gelatinblad ( det uteslöt jag)
Gör så här:
Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj kanterna på en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter.
Klipp till ett bakplåtspapper som passar i botten och lägg i formen.
Riv mandelmassan fint och vispa i äggen och sila i kakaon med elvisp.
Häll smeten i formen och jämna till ytan. Grädda mitt i ugnen i ca 25 min. Låt svalna.
Vispa grädden och sätt in i kylen.
Vispa äggulorna med sockret till ett luftigt skum. Tillsätt vaniljsocker och kaffe (om du vill ha det).
Vispa vitan i en separat skål.
Hacka daimen grovt.
Vänd ner grädden i äggulorna och sedan vitorna och daimen.
Häll fyllningen i formen, jämna till ytan. Täck med folie och låt stå i frysen i 2 timmar.
Lemon curd
Lägg citronskal, saft, smör och socker i en kastrull.
Värm tills smöret smält.
Vispa ihop ägg och äggula i en skål.
Blötlägg gelatinet, om du väljer att använda det.
Vispa ner äggen i kastrullen och sjud tills det börja tjockna. Sila av och häll i en skål.
Om du väljer att använda gelatinet tar du upp det och låter det smälta i curden.
Låt svalna i rumstemperatur.
Ta ut formen och täck glassen med curd. Ställ tillbaka i frysen och låt stå i minst tre timmar.
Garnera med påskägg, choklad som du gör ett fågelbo av eller vad du vill…
Kommentera