Jag har alldeles glömt bort att visa receptet som vi hade på 18-års kalaset. Här kommer det:
Tyvärr har jag ingen bild, jag glömde bort det.
Receptet har jag fått från en kompis som lagade Grevinnan och betjänten menyn på nyår.
Currysoppa, receptet är för 6 -10 pers beroende på om det serveras som förrätt eller huvudrätt. Jag skriver mina måttangivelser i parentes då jag gjorde en soppa för 24 personer.
Du behöver:
2 msk smör (8 msk) (laktosfritt)
1 gul lök hackad (4 gul lök)
1 msk curry ( ca 3 msk)
1 syrligt äpple (4 st)
1 stor morot (4 st)
1 palsternacka (4 st)
1 potatis ( 4 st medelstora)
1/2 dl tärnad rotselleri (2 dl)
2 msk tomatpuré (8 msk)
1 1/4 l höns eller grönsaksbuljong (5 l.)
ev salt
1/2 dl sherry (1 1/2-2 dl)
Till servering crème fraiche (laktosfritt), kokosflingor, smör(laktosfritt) och bröd (glutenfritt)
Gör så här:
Jag börjar med att skala och skära alla grönsaker i bitar. Jag skalar och skär lök, morot, palsternacka, potatis, rotselleri och äpplen.
Låt löken långsamt fräsa i smöret. Tillsätt curryn och låt fräsa med.
Lägg i alla grönsaker och tomatpuré. Låt fräsa en liten stund.
Späd med hälften av buljongen och låt koka under lock ca 15-20 minuter.
Mixa soppan. Späd med mer buljong. Smaka av med sherry och ev salt. Eftersom vi hade barn med lät jag sherryn koka med en stund så all alkohol kokade bort.
Vi serverade soppan med crème fraiche, kokosflingor, smör och bröd. Vi hade både vanlig crème fraiche och laktosfri. Vi hade vanligt och laktosfritt smör. Vi serverade baguetter och glutenfritt bröd.
Efter maten serverade vi kaffe med semla.
Kommentera