Vi började med lite småplock. Jag gjorde den franska olivröra som jag gjort tidigare (recept finns på bloggen) sedan hade jag köpt Philadelphia färskost med smakerna gräslök och medelhavstomat.
Middagen bestod av potatispuré, stekt lax, laxsås och grönsaker.
Potatispurén bestod av 10-12 potatisar, 2-3 dl uppvärmd gräddmjölk, en äggula, 2-3 msk västerbottenost, 2-3 msk smör, salt och peppar.
Stek laxen i smör, salta och peppra, låt stå i ugn och eftersteka för att bli färdig.
Grönsallad använd det du har hemma. Vi hade paprika, tomat, sallad, gurka och kålrabbi.
Laxsås
Du behöver:
1 msk smör
1 finhackad gul lök
1/2 dl finhackad röd paprika
2 msk vetemjöl (el glutenfritt alternativ)
4 dl gräddmjölk (2 dl mjölk, 2 dl grädde välj den fetthalt du vill)
1-3 msk chilisås
2 tsk vitt vin
1 msk pressad citronjuice
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad dill
ev 1/2 dl grädde
salt och svartpeppar
Gör så här:
Hacka lök och paprika.
Smält smör och tillsätt lök och paprika. Låt fräsa någon minut.
Vispa ner vetemjölet och låt det fräsa ihop med smöret.
Tillsätt gräddmjölken under omrörning, lite i taget.
Rör kraftigt tills såsen blivit slät. Låt koka 3-5 min. Rör om då och då.
Tillsätt chilisås, vin, citronjuice, vitlök, dill, salt, peppar och ev mer grädde.
Mixa såsen och smaka av.
Kommentera