Juldessert

27 Dec

DSC_0418

I år blev det en dessertbuffé. Nybakade bullar som kusinerna och farmor bakat.

Fruktsallad med risgrynsgrädde, alltså vispad grädde med lite risgrynsgröt och vaniljpulver i.

Pepparkaksglass som jag skrivit om tidigare och mandelmassekaka med apelsin och choklad som min bror gjort.

DSC_0436

Fruktsallad

DSC_0438

Risgrynsgrädde

DSC_0433

Kardemummaparfait

10 pers, ett recept från http://www.alltommat.se

20 min + 4 timmar i frysen

Du behöver:

4 dl vispgrädde (jag använde laktosfri)

4 ägg

2 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl florsocker

2 tsk mald kardemumma

Gör så här:

Vispa ägg, florsocker, vaniljsocker och kardemumma pösigt.

Vispa grädden och vänd ner i kardemummasmeten.

Häll smeten i en avlång form, ca 2 liter, klädd med plastfolie.

Ställ formen i frysen i ca 4 timmar.

Man kan servera den i skivor eller som vi, vi tog den som glasskulor till pepparkakskladdkakan.

DSC_0440

Pepparkakskladdkaka

12-14 bitar, ett recept från tidningenhembakat.se

Du behöver:

150 g smör, jag använde laktosfritt

200 g mörk choklad (marabou 70%, den använder jag alltid när jag bakar)

3 dl strösocker

2 tsk pepparkakskrydda

2 msk kakao

1 nypa salt (jag tog inget salt då smöret är salt)

3 ägg

1 3/4 dl vetemjöl

Till formen:

smör (laktosfritt)

2-3 pepparkakor

Garnering

florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen. Bryt ner chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.

Rör ner socker, pepparkakskrydda, kakao, vaniljsocker och salt.

Rör sist i äggen och mjölet. Blanda ihop till en slät smet. (Jag använder alltid en trådsil att sila ner ingredienserna med, så att det inte blir klumpar.

Smörj en form med löstagbar kant, ca 22-23 cm i diameter, med smör.

Bröa den med söndersmulade pepparkakor.

Häll smeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen i 20-22 min. beroende på hur kladdig man vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker. Jag tog hjälp av kusin, Lilla A vi gjorde en stjärna, snöflinga och det skulle vara en gran.

Servera med risgrynsgrädden, Kardemummaparfait eller glögglingonen som jag skrivit om tidigare.

DSC_0446

Min bror gjorde även en rawfoodkaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

MADE BY MARY

A topnotch WordPress.com site

inte fan gör det det

Alla säger:det ordnar sig....inte fan gör det det..

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

En blogg om dalaliv, familjeliv, porslin, pudel & folkdräkt.

UnderbaraClara

A topnotch WordPress.com site

<span>%d</span> bloggare gillar detta: