I år blev det en dessertbuffé. Nybakade bullar som kusinerna och farmor bakat.
Fruktsallad med risgrynsgrädde, alltså vispad grädde med lite risgrynsgröt och vaniljpulver i.
Pepparkaksglass som jag skrivit om tidigare och mandelmassekaka med apelsin och choklad som min bror gjort.
Fruktsallad
Risgrynsgrädde
Kardemummaparfait
10 pers, ett recept från http://www.alltommat.se
20 min + 4 timmar i frysen
Du behöver:
4 dl vispgrädde (jag använde laktosfri)
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl florsocker
2 tsk mald kardemumma
Gör så här:
Vispa ägg, florsocker, vaniljsocker och kardemumma pösigt.
Vispa grädden och vänd ner i kardemummasmeten.
Häll smeten i en avlång form, ca 2 liter, klädd med plastfolie.
Ställ formen i frysen i ca 4 timmar.
Man kan servera den i skivor eller som vi, vi tog den som glasskulor till pepparkakskladdkakan.
Pepparkakskladdkaka
12-14 bitar, ett recept från tidningenhembakat.se
Du behöver:
150 g smör, jag använde laktosfritt
200 g mörk choklad (marabou 70%, den använder jag alltid när jag bakar)
3 dl strösocker
2 tsk pepparkakskrydda
2 msk kakao
1 nypa salt (jag tog inget salt då smöret är salt)
3 ägg
1 3/4 dl vetemjöl
Till formen:
smör (laktosfritt)
2-3 pepparkakor
Garnering
florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen. Bryt ner chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.
Rör ner socker, pepparkakskrydda, kakao, vaniljsocker och salt.
Rör sist i äggen och mjölet. Blanda ihop till en slät smet. (Jag använder alltid en trådsil att sila ner ingredienserna med, så att det inte blir klumpar.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22-23 cm i diameter, med smör.
Bröa den med söndersmulade pepparkakor.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 20-22 min. beroende på hur kladdig man vill ha den. Låt kakan svalna i formen. Pudra över florsocker. Jag tog hjälp av kusin, Lilla A vi gjorde en stjärna, snöflinga och det skulle vara en gran.
Servera med risgrynsgrädden, Kardemummaparfait eller glögglingonen som jag skrivit om tidigare.
Min bror gjorde även en rawfoodkaka.
Kommentera