Julmaten

26 Dec

DSC_0364

Romsill(finns på bloggen), mammas sill, kalkon, nötkött, ägghalvor med skagenröra

och en sås på creme fraiche, hjortronsylt och riven pepparrot.

Skagenröra

10 port, ett recept från Mersmak nr 11 2012 s. 20

Du behöver:

400 g skalade räkor (1 kg med skal)

1 dl majonäs

1 dl creme fraiche

finrivet skal av citron

0,5 dl hackad dill

0,5 tsk salt

Gör så här:

Grovhacka hälften av räkorna och lägg i en skål.

Blanda ner övriga ingredienser och smaka av

med salt.

Skagenröran hade jag på ägghalvor och resterande röra har vi till kvällen när vi äter lite lättare

smörgåsmat och ostbricka.

DSC_0362

Glögginkokt lax med pepparrotsgrädde

Ett recept från Allers nr 50 1 december 2015, s. 46

4-6 personer, 20 min + tid i kyl

Du behöver:

500 g lax (tex ett fyrpack filéer)

1 liten morot

1 gul lök

5 dl vit glögg

5 lagerblad

1/2 dl ättiksprit 12%

flingsalt

Gör så här:

Tina fisken, dela varje filé i 4 bitar och lägg

i en form med hög kant, ca 20×20 cm.

Skala morot och lök och skiva tunt.

Lägg i en kastrull med den vita glöggen, lagerbladen och ättikspriten

Låt koka upp.

Häll lagen över laxen och låt svalna.

Låt laxen dra i lagen fram till servering, helst 1 -2 dygn.

Strö flingsalt över vid servering.

Servera med pepparrotsgrädden

Servering

Pepparrotsgrädde

Vispa några dl grädde blanda med riven pepparrot (någon msk).

 

DSC_0368

Den här apelsinsalladen var en nyhet på vårt julbord för några år sedan men den har blivit ett måste.

Apelsin och dadelsallad

Ett recept från mersmak nr 11 2007 s. 19

4 portioner (i år var vi 12 personer och det räckte),10 min

Du behöver:

4 apelsiner

6 dadlar, i strimlor

2-3 msk pumpakärnor, rostade (jag glömde pumpakärnorna i år)

Dressing

1 tsk rödvinsvinäger

1 msk apelsinsaft, urkramad

1 msk olivolja(jag använder alltid rapsolja)

1 msk röd lök, finhackad

1-2 krm salt

1/2 krm peppar

Gör så här:

Skär bort skalet på apelsinerna och skär dem i hinnfria klyftor.

Krama saften ur hinnorna och spara den till dressingen.

Varva apelsinklyftor, dadlar och pumpakärnor på

ett serveringsfat.

Rör ihop dressingen och ringla den över. Mmm en riktig julsallad.

 

DSC_0389

Janssons frestelse, köttbullar och spenatstuvning är

ett måste på julbordet hos oss.

DSC_0382

Här är en vanlig omelett och sedan mitt försök att återskapa omeletten med grönkål och västerbottensost som jag åt på julbordet i Säter. Jag är nöjd med resultatet.

Omelett med grönkål och västerbottenost

Du behöver:

6 port

6 ägg

3 dl laktosfri grädde (eller vispgrädde)

3 dl laktosfri mjölk (eller vanlig)

250 g grönkål fryst

3 schalottenlökar

2-3 dl riven Västerbottenost

Gör så här:

Skala och tärna löken. Fräs lök och grönkål tills all vätska är borta.

Smaksätt med salt och peppar.

Vispa ägg, grädde och mjölk. Smaka av med salt och peppar.

Ha i osten.

Ta en glasform eller springform ca 15×30

Lägg i grönkålen i formen. Häll över äggstanningen.

Baka omeletten i 175-200 grader i minst 20-30 min kanske lite mer.

DSC_0350

Hembakat vörtbröd, limpa och fröbröd.

DSC_0369

Mandel och ostgratinerade rödbetor

ett recept från Vår Jul kokbok, s. 98

6-8 bufféport. ca 30 min

Du behöver:

1 kg smårödbetor

1 dl mandel

1 1/2 msk balsamvinäger

1 msk flingsalt

1/2 tsk flingsalt

1/2 tsk svartpeppar

1 1/2 dl riven västerbottenost

1 msk olivolja (rapsolja)

Gör så här:

Koka rödbetorna tills de är mjuka, ca 15 min.

Jag använde färdig skållad mandel som jag bara hackade grovt.

Skala rödbetorna. Skär dom i bitar. och lägg i en gratängform.

Häll över vinäger, salt, peppar, ost, mandel och ringla över olja.

Ställ in i ugnen i 10 min, 200 grader. Det var det nya vegetariska i år.

DSC_0372

Min brors familj hade med sig kikärtsbiffar.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

MADE BY MARY

A topnotch WordPress.com site

inte fan gör det det

Alla säger:det ordnar sig....inte fan gör det det..

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

En blogg om dalaliv, familjeliv, porslin, pudel & folkdräkt.

UnderbaraClara

A topnotch WordPress.com site

%d bloggare gillar detta: