Idag så var det dags att rulla årets julköttbullar.
Jag gör ett recept efter min farmor
Du behöver:
1 kg nötfärs
1 msk salt
1 msk finmalen kryddpeppar
1 tsk malen vitpeppar
3 msk riven gul lök
2 tsk potatismjöl
400 g kokt, kall, riven potatis
3 ansjovisfiléer
anjovisspad från en burk ca 3 msk
3 äggulor
3 dl laktosfri vispgrädde
Gör så här:
Blanda salt, kryddpeppar, vitpeppar, lök, potatismjöl och riven potatis.
Hacka anjovisfiléerna. Blanda ner dem, anjovisspad och äggulor i potatisblandningen.
Blanda färsen väl med potatisblandningen. Avsluta med att tillsätta grädden, lite i taget.
Sätt ugnen på 150 grader. Jag provsteker alltid några köttbullar som familjen får provsmaka så att de är goda innan man ugnssteker hela satsen.
Sedan rullar jag köttbullar och lägger i långpannor. Jag gör alltid mina köttbullar i ugn sedan fryser jag in dem och tar fram dem på julafton då vi steker på köttbullarna.
Köttbullarna är gluten och laktosfria man kan även göra dem äggfria, man kan utesluta äggulorna.
I år gjorde jag dubbel sats. Jag tycker det är väldigt bra att ha färdiga köttbullar i frysen som man bara tar fram och steker på. Mat som man vet vad den innehåller dessutom. Kan det bli bättre?
Kommentera