Lingonpaj med marängfluff ett recept från Pralin lördag den 12 september 2015.
Pajen är gjord av Sofie Jutner som vann tävlingen bästa dessertpaj av lokala råvaror på Skördefesten i södra Dalarna.
Du behöver:
Lingonpaj
150 g smör (laktosfritt)
4 dl mjöl
0,5 dl florsocker
1 krm salt
1 äggula
Lingonkompott
250 g lingon
1 dl strösocker
1 kanelstång
2 gelatinblad
Marängfluff
0,5 dl vatten
1,3 dl socker
2 äggvitor
1,5 msk socker
100 g frysta lingon
Gör så här:
Blanda allt till pajskalet och lägg kallt en stund i kylskåp.
Tryck ut i pajform och nagga. Grädda i 12 minuter på 200 grader.
Koka upp lingon, socker och kanelstång och sjud i 3 minuter.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Blanda sen i det i
kompotten och låt svalna.
Koka vatten och socker i 7 minuter. Vispa äggvitor och socker till hårt skum.
Blanda ihop och fortsätt vispa tills det svalnat. Mosa lingonen lätt och blanda i marängsmeten.
Fyll pajskalet med kompott och bred maräng på.
Grädda i 10 minuter på 200 grader. Mums en mycket god paj. Nu har jag ytterligare ett gott recept med lingon!
Kommentera