Äppelpaj

25 Okt

IMG_2538

Här kommer receptet på äppelpajen jag gjorde förra helgen.

Ett recept från recept.nu av Roy Fares

3h

Du behöver:

360 g vetemjöl (6 dl)

2 g salt (0,25 tsk)

20 g farinsocker (2 msk)

260 g kylskåpskallt osaltat smör

75 g vatten, iskallt (0,75 dl)

Karamell

50 g glykos

90 g strösocker

30 g smör

75 g grädde (0,75 dl)

5 g flingsalt (1 tsk) jag tog mindre

Fyllning
5 äpplen, aroma

30 g vetemjöl (0,5 dl)

6 g kanel (ca 1 msk)

20 g smör

Gräddning

1 ägg

farinsocker

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna till pajen i en matberedare. Dela smöret i små kuber och lägg dem i matberedaren.

Pulskör tills blandningen precis börjar smula sig. Tillsätt vattnet lite i taget och kör tills degen börjar gå ihop.

(Degen kan arbetas för hand)

Dela degen i två bitar och slå in dem i plastfolie. Låt vila i kylen i minst 1-2 timmar. Låt degen stå ute i rumstemperatur ca 10 min. Kavla ut den ena degbiten till en 3mm tjock rundel och fodra en pajform, 24 cm i diameter, med degen. Fodra formen ända upp över kanterna och skär av överflödig deg, stoppa in i frysen.

Den andra biten kavlar du ut på samma sätt och delar i 7 remsor när du fyllt pajen med allt gott.

Kolasås

Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om.

Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan.

Fyllning

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft med extra undervärme.

Skala äpplen och skär i lagom tjocka skivor. Lägg i en bunke och vänd runt dem i kanel och vetemjöl. Lägg ut äppelskivorna tajt i pajformen, häll över kolasås och klicka ut smöret över hela pajen. Lägg på ett galler av de 7 degremsorna. Pensla med ägg och strö över farinsocker.

Grädda pajen mitt i ugnen på 200 grader i 35 -40 min. eller tills karamellen börjat bubbla och pajen fått en fin färg. Ta ut och låt svalna 1 timme innan servering. Servera med vaniljglass.

Den fick ett högt betyg hemma hos oss. Vi kommer att göra den fler gånger. Det är dock en paj som tar tid att göra så det är inget man slänger ihop när man får oväntat besök utan när man har planerat besök.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

MADE BY MARY

A topnotch WordPress.com site

inte fan gör det det

Alla säger:det ordnar sig....inte fan gör det det..

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

En blogg om dalaliv, familjeliv, porslin, pudel & folkdräkt.

UnderbaraClara

A topnotch WordPress.com site

%d bloggare gillar detta: