Rabarbermarängtårta med limegrädde
Ett recept från Allt om mat Fest special 23 april 2015 s.30
Till 20 pers.
Marängbottnar
Du behöver:
8 äggvitor
1 tsk pressad citron
6 dl strösocker
ev röd hushållsfärg
Limegrädde
10 dl vispgrädde (Laktosfri grädde)
2 msk vaniljsocker
1 burk lime eller lemoncurd (ca 350g)
Inkokt rabarber
(Har jag skrivit om i ett annat inlägg sök på
inkokt rabarber)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitor och citronsaft till ett hårt skum.
Tillsätt sockret och ev färg.
Vispa till en fast och glansig marängsmet.
Bred ut marängsmeten på två plåtar 30×40 cm,
med bakplåtspapper.
Sätt in marängbottnarna i ugnen, sänk ugnsvärmen
till 125 grader. Grädda i ca 1 1/4 timme. Låt bottnarna
kallna på galler.
Marängbottnarna och den inkokta rabarbern kan man göra i förväg.
Limegrädde: Vispa grädde och vaniljsocker fluffigt.
Rör curden så att den blir mer rinnande och vänd ner den i grädden.
Sätta ihop tårtan
Lägg en av marängbottnarna på ett stort fat. Bred först på hälften av
limegrädden och därefter hälften av rabarbern. Täck med den andra
marängbottnen och toppa med resterande limegrädden och rabarbern.
Garnera med myntablad, ätbara blommor eller jordgubbar.
En mycket uppskattad tårta.
Lite mer kalasbilder.
Här är scones och kex som jag serverade till
jordgubbscurden jag gjorde tidigare. Den
är så god. Vad som blev väldigt praktiskt var
att till jordgubbscurden behövde du äggula,
då blev det äggvita över som jag kunde använda till
marängbottnarna. Jag gillar när det går ihop sig..
Kommentera