Födelsdagskalas på gång

18 Jul

DSC_0722

Jordgubbssaft

ett recept från Ica.se

Du behöver:

För en stor sats, ca 2 liter

4 liter jordgubbar (ca 2 kg)

8 dl vatten

12 dl socker

2 krm natriumbensoat

Gör så här:

Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta.(Använd mogna eller övermogna bär ej kart)

Häll på vattnet och låt det koka upp.

Låt koka i 10 min. Tryck bären med en sked mot grytans kanter så all saft rinner ur bären.

Häll bärmassan i en silställning. Låt stå och självrinna i ca 30 min.

Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp.

Rör ner sockret tills det löst sig.

Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet.

Blanda ner konserveringsmedlet i saften.

Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna. ( Jag brukar diska flaskorna i varmt vatten, de får även ligga i blöt en stund. Sedan sätter jag in dem i ugnen på 100 grader där de får torka i 15 minuter.)

Förvara saften kallt.

(Till små satser saft som dricks upp inom någon vecka så behövs inget konserveringsmedel)

DSC_0731

Kladdkaka

Ett recept från alltommat.se

Du behöver:

200 g mörk choklad (70%)

200 g smör

4 dl strösocker

4 ägg

2 dl vetemjöl

1/2 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

2 krm salt (det utesluter jag när jag använder saltat smör)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Finhacka chokladen. Rör ihop ägg och socker, vispa ej pösigt.

Då blir kakan inte seg och kladdig.

Smält smöret tills det blir gyllenbrunt.

Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen.

Rör tills chokladen smält. Vispa ner chokladsmöret i äggsmeten

tillsammans med saltet (det uteslöt jag).

Sikta ner vaniljsocker, kakao och mjöl i smeten och blanda ihop.

Häll smeten i en form ca 24 cm i diameter.

Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Kakan ska vara kladdig i mitten.

Servera med grädde, glass och jordgubbar.

DSC_0744

Sockerkaka

Ett recept från boken Sju sorters kakor,1994, sjuttiåttonde upplagan

Du behöver:

ugn 175 grader

50-75 g smör

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk eller vatten

Gör så här:

Smörj och bröa en avlång eller rund form. Ca 1 1/2 liter.

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, jag tog en nypa kardemumma.

Rör ner blandningen i äggsmeten.

Tillsätt matfettet och vätskan.

Rör om tills smeten är jämn och slät.

Häll den i formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40-50 min.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

MADE BY MARY

A topnotch WordPress.com site

inte fan gör det det

Alla säger:det ordnar sig....inte fan gör det det..

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

En blogg om dalaliv, familjeliv, porslin, pudel & folkdräkt.

UnderbaraClara

A topnotch WordPress.com site

%d bloggare gillar detta: