Ankarstock
Ett recept från Ica Kuriren nr 46 2013 s.35
4 limpor ca 2 timmar
Du behöver:
Dag 1
50 g jäst
3 dl kallt vatten
3 dl (180 g) rågsikt
Dag 2
50 g smör (jag använde laktosfritt)
7 dl vatten
2 1/2 dl (225 g) farinsocker
2 tsk salt
1 msk kinesisk soja
6 dl (420 g) vetemjöl special
15 dl (1 kg) rågsikt
2 msk olja att pensla med
1/2 dl mjölk till pensling (jag använde vatten)
Gör så här:
Dag 1 Smula jästen och rör ihop den med vatten
och rågsikt. Täck bunken med lock eller plastfolie
och låt stå över natten i kylskåp. (12-16 timmar).
Dag 2 Häll fördegen från dag 1 i en bunke. Smält
smör i en kastrull. Tillsätt vatten och värm till
fingervarmt. Blanda fördeg, smörvätskan, farinsocker,
salt och soja väl.
Tillsätt vetemjöl och rågsikt, arbeta degen i 5 min i
maskin eller 10 min. för hand.
Låt jäsa i 30 min övertäckt i bunken.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela
degen i fyra delar. Baka ut varje deg till en limpa.
Lägg limporna på bakplåtspappersklädd plåt eller
i brödformar klädda med bakplåtspapper.
Pensla lite olja mellan limporna. Behövdes ej då man använder formar.
Låt jäsa ytterligare 30 min.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
Eller tills innertemperaturen är 80 grader.
Limpor i form behöver längre gräddningstid.
Ta ut bröden och pensla med mjölk eller vatten.
Låt svalna på galler under en bakduk.
Mmm, ett av de godaste bröden jag bakat.
Perfekt att man får 4 limpor på en gång.
Jag sänkte temperaturen lite och hade varmluften på så jag kunde grädda alla fyra limporna på en gång.
Detta bröd kommer att göras många gånger hemma hos oss.
Kommentera