Chokladmousse x2
(Ett recept från Allt om mat special Fest buffé nr 7/2015 s.46)
30 min. + 2 timmar i kylen (jag gjorde den kvällen före)
20 pers.
400 g mjölkchoklad
300 g mörk choklad(70%)
4 dl + 5 dl vispgrädde
3/4 dl hallonsylt (jag använde jordgubbssylt)
2 msk pressad apelsin
Garnering
100 g biscotti (italienska mandelskorpor, jag gjorde glutenfria biscotti receptet finns på bloggen)
2 msk rivet apelsinskal (det uteslöt jag)
1 liter hallon (det uteslöt jag pga av de skriverier som varit om hallon, jag köpte jordgubbar istället)
myntablad
Gör så här:
Hacka de båda chokladsorterna och lägg i två olika bunkar.
Koka upp grädden och häll 4 dl över den ljusa chokladen
och 5 dl över den mörka. Rör tills chokladen har smält.
Smaksätt den ljusa chokladen med apelsinsaft och den mörka med
hallonsylt (jordgubbssylt).
Ställ båda bunkarna i kylen i ca 2 timmar.
Vispa de båda chokladsorterna fluffiga med elvisp.
Klicka eller spritsa dem i små plastglas.
Jag köpte sedan tre små brickor från IKEA
som jag ställde ovanpå varandra i kylen,
fungerade så bra när man ska förvara mycket
mat.
Garnera den ljusa moussen med krossade skorpor
och rivet apelsinskal, den mörka med hallon och
myntablad. Jag använde endast skorpor till den ljusa
och jordgubbar till den mörka moussen.
Den här desserten är glutenfri men inte laktosfri.
Du kan säkert göra den laktosfri om du använder laktosfri
grädde istället.
Studenttårta
Jag köpte fyra färdiga tårtbottnar, för jag ville att tårtorna skulle bli lite högre.
Fyllning ett och tre Päronfyllning:
(Till en tårta)
Du behöver:
2 dl Kiviks päronkräm
3 päron (conference)
5-6 små konserverade päron
Gör så här:
Skala och skär päronen i bitar.
Lägg alla ingredienser i en skål.
Mixa till slät konsistens.
Fyllning 2 Vaniljkräm:
(ett recept från Vår Kokbok, den blåa, s676)
1 dl vispgrädde eller mellangrädde + 1 dl mjölk
2 äggulor
2 msk majsstärkelse, Maizena
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull.
Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull, då krämen blir gråaktig.
Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka.
Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret. Jag gjorde lite extra vaniljkräm
så jag var säker på att det skulle räcka.
Jag tog den första botten och bredde ut päronfyllningen, jag lade på den andra tårtbottnen
och bredde ut vaniljkrämen, jag lade på den tredje tårtbottnen och lade på päronfyllning.
Till sist lade jag på den fjärde bottnen och bredde ett lager vispad grädde över hela tårtan.
Du behöver:
2-3 dl vispad grädde
Garnering:
Sockerpasta (jag köpte sockerpastan på Panduro, i maj någon gång när de hade köp tre för två) 4 1/2 pkt vit, 1 pkt gul, 1 pkt blå
smält smör
Jag tycker nog att den vita sockerpastan var lättast att arbeta med. Jag kavlade ut den med hjälp av majsstärkelse (Maizena)Du kan också använda florsocker. Jag använde 1 1/2 paket till en tårta. Det var så himla roligt och enkelt att arbeta med sockerpastan. När jag kavlat ut den vita sockerpastan så penslade jag den med smör, därför att grädden och sockerpastan inte ska smälta ihop och tårtan blir förstörd. Det finns massor av bra youtubeklipp om hur man gör för att tårtan ska bli bra och hur man gör när man lägger på sockerpastan på tårtan så den blir slät. Jag köpte sedan några enkla dekoreringsverktyg för att på ett enkelt sätt kunna dekorera tårtorna. Jag upptäckte nämligen att jag hade lite ont om tid då all annan mat också skulle bli klar. Sonen ville att jag skulle använda färgerna blått och gult. Så det fick det bli!
Jag gjorde tårtorna två dagar i förväg. Tårtorna är inte gluten eller laktosfria.
Marängtårta
Jag köpte färdiga bottnar, nackdelen med dessa är att de innehåller skummjölk. Om man gör bottnarna själv blir de
laktosfria. Till den här festen behövde jag mest tänka glutenfritt.
Du behöver:
Färdiga marängbottnar
3-4 dl vispad grädde
jordgubbar
Den här tårtan slängde jag ihop efter att alla ätit. Jag hade vispat grädden innan så den var klar. Snabbt, enkelt, gott
och glutenfritt!
Kommentera