Studentbuffé dessert och tårta

19 Jun

DSC_0359

DSC_0352

Chokladmousse x2

(Ett recept från Allt om mat special Fest buffé nr 7/2015 s.46)

30 min. + 2 timmar i kylen (jag gjorde den kvällen före)

20 pers.

400 g mjölkchoklad

300 g mörk choklad(70%)

4 dl + 5 dl vispgrädde

3/4 dl hallonsylt (jag använde jordgubbssylt)

2 msk pressad apelsin

Garnering

100 g biscotti (italienska mandelskorpor, jag gjorde glutenfria biscotti receptet finns på bloggen)

2 msk rivet apelsinskal (det uteslöt jag)

1 liter hallon (det uteslöt jag pga av de skriverier som varit om hallon, jag köpte jordgubbar istället)

myntablad

Gör så här:

Hacka de båda chokladsorterna och lägg i två olika bunkar.

Koka upp grädden och häll 4 dl över den ljusa chokladen

och 5 dl över den mörka. Rör tills chokladen har smält.

Smaksätt den ljusa chokladen med apelsinsaft och den mörka med

hallonsylt (jordgubbssylt).

Ställ båda bunkarna i kylen i ca 2 timmar.

Vispa de båda chokladsorterna fluffiga med elvisp.

Klicka eller spritsa dem i små plastglas.

Jag köpte sedan tre små brickor från IKEA

som jag ställde ovanpå varandra i kylen,

fungerade så bra när man ska förvara mycket

mat.

Garnera den ljusa moussen med krossade skorpor

och rivet apelsinskal, den mörka med hallon och

myntablad. Jag använde endast skorpor till den ljusa

och jordgubbar till den mörka moussen.

Den här desserten är glutenfri men inte laktosfri.

Du kan säkert göra den laktosfri om du använder laktosfri

grädde istället.

 

 

DSC_0372

DSC_0005

DSC_0001

Studenttårta

Jag köpte fyra färdiga tårtbottnar, för jag ville att tårtorna skulle bli lite högre.

Fyllning ett och tre Päronfyllning:

(Till en tårta)

Du behöver:

2 dl Kiviks päronkräm

3 päron (conference)

5-6 små konserverade päron

Gör så här:

Skala och skär päronen i bitar.

Lägg alla ingredienser i en skål.

Mixa till slät konsistens.

Fyllning 2 Vaniljkräm:

(ett recept från Vår Kokbok, den blåa, s676)

1 dl vispgrädde eller mellangrädde + 1 dl mjölk

2 äggulor

2 msk majsstärkelse, Maizena

1 msk socker

2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull.

Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull, då krämen blir gråaktig.

Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka.

Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret. Jag gjorde lite extra vaniljkräm

så jag var säker på att det skulle räcka.

Jag tog den första botten och bredde ut päronfyllningen, jag lade på den andra tårtbottnen

och bredde ut vaniljkrämen, jag lade på den tredje tårtbottnen och lade på päronfyllning.

Till sist lade jag på den fjärde bottnen och bredde ett lager vispad grädde över hela tårtan.

Du behöver:

2-3 dl vispad grädde

Garnering:

Sockerpasta (jag köpte sockerpastan på Panduro, i maj någon gång när de hade köp tre för två)                                       4 1/2 pkt vit, 1 pkt gul, 1 pkt blå

smält smör

Jag tycker nog att den vita sockerpastan var lättast att arbeta med. Jag kavlade ut den med hjälp av majsstärkelse (Maizena)Du kan också använda florsocker. Jag använde 1 1/2 paket till en tårta. Det var så himla roligt och enkelt att arbeta med sockerpastan. När jag kavlat ut den vita sockerpastan så penslade jag den med smör, därför att grädden och sockerpastan inte ska smälta ihop och tårtan blir förstörd. Det finns massor av bra youtubeklipp om hur man gör för att tårtan ska bli bra och hur man gör när man lägger på sockerpastan på tårtan så den blir slät. Jag köpte sedan några enkla dekoreringsverktyg för att på ett enkelt sätt kunna dekorera tårtorna. Jag upptäckte nämligen att jag hade lite ont om tid då all annan mat också skulle bli klar. Sonen ville att jag skulle använda färgerna blått och gult. Så det fick det bli!

Jag gjorde tårtorna två dagar i förväg. Tårtorna är inte gluten eller laktosfria.

DSC_0373

Marängtårta

Jag köpte färdiga bottnar, nackdelen med dessa är att de innehåller skummjölk. Om man gör bottnarna själv blir de

laktosfria. Till den här festen behövde jag mest tänka glutenfritt.

Du behöver:

Färdiga marängbottnar

3-4 dl vispad grädde

jordgubbar

Den här tårtan slängde jag ihop efter att alla ätit. Jag hade vispat grädden innan så den var klar. Snabbt, enkelt, gott

och glutenfritt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

MADE BY MARY

A topnotch WordPress.com site

inte fan gör det det

Alla säger:det ordnar sig....inte fan gör det det..

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

En blogg om dalaliv, familjeliv, porslin, pudel & folkdräkt.

UnderbaraClara

A topnotch WordPress.com site

%d bloggare gillar detta: