Påsktårta recept från Hemmets veckotidning nr 14/15, 2015
Ca 16 bitar
Du behöver:
200 g smör
6 ägg
3 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
Fyllning
ca 1 1/2 dl aprikosmarmelad
ca 250 g tärnad mango, färsk eller fryst
ca 250 g tärnad ananas, helst färsk
Glasyr
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
3 msk ljus sirap
2 msk mjukt smör
Garnering
påskgodis, marsipan
Servering
lättvispad grädde
ugn 175 grader.
Gör så här:
Botten
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner det i äggsmeten tillsammans med smöret.
Bred ut smeten i en långpanna, klädd med bakplåtspapper. (ca 30X40 cm)
Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i ca 20 min. Låt svalna.
Fyllning
Bred på marmeladen på botten och dela den på mitten (jag fick ta mer marmelad än det stod i receptet)
Fördela mango och ananas på den ena halvan.
Lägg på den andra bottnen med marmeladen neråt.
Glasyr
Hacka chokladen.
Koka upp grädde och sirap.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen.
Rör tills den smält.
Klicka i smöret. Rör tills det smält till en blank glasyr.
Låt svalna.
Bred glasyren på kakan. Garnera med påskgodis och marsipan.
Jag köpte gul marsipan och gjorde rosor om man vill kan man göra kycklingar eller något annat.
Om jag gör om den här tårtan kommer jag att göra om tårtbottnen lite, den blev lite kompakt. Kanske tar jag och smälter i hackad choklad och gräddar kortare tid eller gör en rulltårtssmet istället. Men det är en god och frisk tårta med färsk frukt.
Kommentera