Idag prövade jag ett recept på semmelwrap från bloggarna Jennie och Stina på Allt om mat
Semmelwrap
Du behöver:
Wraps:
25 g jäst (jag använde Kron jäst för söta degar)
50 g smör, ja smör!
2 1/2 dl kaffegrädde
1/2 tsk nystötta kardemummakärnor
1 tsk mald kardemumma(det uteslöt jag)
3/4 dl strösocker
1 krm salt
ca 6 dl vetemjöl
Mandelmassefyllning
300 g mandelmassa (jag hade bara 200 g hemma så jag tog det)
1 dl grädde
1/2 tsk äkta vaniljpulver
Vaniljgrädde:
6 1/2 dl vispgrädde (jag tog 3 dl)
2 msk florsocker (jag tog 1 msk)
1 tsk äkta vaniljpulver (Jag tog lite mindre)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt kaffegrädden, nystött- och mald kardemumma. Värm degvätskan tills den är fingervarm, 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löser sig i vätskan. Tillsätt resterande ingredienser och knåda degen för hand ca 15 min. eller med maskin 10 min. Låt jäsa under bakduk tills degen är dubbelt så stor, ca 35-40 min.
Mixa mandelmassa, grädde och vaniljpulver. Fyll en sprits med fyllningen.
Stjälp upp degen på mjölat bord och dela den i 12 jämnstora bitar. Rulla varje bit till en rund bulle, lägg på en plåt och låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.
Mjöla bakbordet lite, kavla ut varje bulle till en tunn platta, ca 2 mm tjock och 12-15 cm i diameter.
Lägg wrapsen på plåtar klädda med bakplåtspapper och nagga bröden med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen ca 3-4 min. De ska vara precis genomgräddade, bleka och vita. Är de för hårt gräddade så spricker de när de rullas ihop.
Låt bröden svalna under bakduk. Bröden måste svalna annars smälter grädden.
Vispa grädde, florsocker och vaniljpulver. Fyll en sprits med grädden.
Spritsa (eller bred ut) mandelmassa över mitten av varje wrap.
Spritsa (eller klicka) på den vispade grädden över mandelmassefyllningen. Vik ihop din wrap. Pudra över florsocker och njut!
Ja, som vi njöt, den fick full pott här hemma 5/5. Barnen och ungdomarna tyckte det var väldigt gott, så gott att de gjorde sig en till.
Kommentera