Nyårsdagsmiddagen

2 Jan

DSC_0265

Förrätt

Pilgrimsmusslor i champagnesås (Ett recept av Lisa och Monica Eisenman från boken Systrarna Eisenmans mingelmat)

Du behöver:

Jag köpte två paket frysta kammusslor (det går lika bra) Vi var 8 personer som skulle äta och det blev lite över.

salt

peppar

1 msk olivolja

Champagnesås

1 st charlottenlök, finhackad

1 msk smör

1 dl vitt vin

4 dl fiskbuljong

3 dl vispgrädde

1 msk maizenaredning, ljus

1 tsk citronsaft, färskpressad

1 dl champagne eller mousserande vitt vin

salt

vitpeppar

Gör så här:

Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg.

Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften.

Sila bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt koka i ca 10 min.

Red såsen med maizena.

Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Håll såsen varm.

Vispa resten av grädden.

Salta och peppra pilgrimsmusslorna.

Värm oljan i en grill- eller stekpanna och stek pilgrimsmusslorna i ca 1 minut på varje sida.

Vänd ner den vispade grädden i såsen och rör i champagne.

Fördela såsen i skedar eller små tallrikar.

Lägg pilgrimsmusslorna i såsen.

Servera direkt! Det var väldigt gott!

 

DSC_0260

DSC_0267

DSC_0273

Varmrätt:

Potatisgratäng med kycklingfilé, lyxig svampsås och sallad

Potatisgratäng

Du behöver:

4-6 portioner

1 kg vinterpotatis

1 gul lök

1 halv solovitlök

3-4 dl riven lagrad ost

4 dl grädde 2 dl mjölk

salt och peppar.

Gör så här:

Skala och skiva potatis. Skala och hacka lök och vitlök. Använd en matberedare.

Smörj en ugnssäker form.

Jag brukar koka potatisen med gräddmjölken en stund sedan häller jag i hälften av potatisen i formen.

Strö på hälften av osten, löken lite salt och peppar.

Lägg på resten av potatisen och osten, lite mer salt och peppar. Ev. behövs det lite mer mjölk sedan in i ugnen i 200 grader i ca 40-50 min. När hälften av tiden gått och gratängen fått fin färg lägger jag på lite folie sedan får den stå en stund till.

Lyxig svampsås:

(Från recepten.se fast jag ändrade lite)

5 schalottenlökar

50 g smör att steka i

200 g kantareller på burk

200 g färska champinjoner

2 msk kalvfond

6 dl grädde

4 msk vitt vin

4 msk vetemjöl

salt och peppar efter smak

Gör så här:

Hacka löken fint.

Borsta och skär champinjonerna i små bitar. Sila bort vattnet från kantarellerna och hacka svampen i små bitar.

Hetta upp en kastrull med smöret. Lägg i löken och stek så den blir blank och fin.

Lägg svampen i kastrullen och låt koka tillsammans på svag värme, ca 10-15 min.

Häll på grädden, kalvfond och vin. Rör om.

Gör en redning av vetemjölet och vatten. Rör ner redningen i såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme under tiden. Låt såsen tjockna och koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Kycklingfilé

1 kycklingfilé per person

stek filéerna, salta och peppra.

Servera med en grönsallad.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

MADE BY MARY

A topnotch WordPress.com site

inte fan gör det det

Alla säger:det ordnar sig....inte fan gör det det..

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

En blogg om dalaliv, familjeliv, porslin, pudel & folkdräkt.

UnderbaraClara

A topnotch WordPress.com site

%d bloggare gillar detta: