Förrätt
Pilgrimsmusslor i champagnesås (Ett recept av Lisa och Monica Eisenman från boken Systrarna Eisenmans mingelmat)
Du behöver:
Jag köpte två paket frysta kammusslor (det går lika bra) Vi var 8 personer som skulle äta och det blev lite över.
salt
peppar
1 msk olivolja
Champagnesås
1 st charlottenlök, finhackad
1 msk smör
1 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong
3 dl vispgrädde
1 msk maizenaredning, ljus
1 tsk citronsaft, färskpressad
1 dl champagne eller mousserande vitt vin
salt
vitpeppar
Gör så här:
Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg.
Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften.
Sila bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt koka i ca 10 min.
Red såsen med maizena.
Tillsätt citronsaft och smaka av med salt och peppar.
Håll såsen varm.
Vispa resten av grädden.
Salta och peppra pilgrimsmusslorna.
Värm oljan i en grill- eller stekpanna och stek pilgrimsmusslorna i ca 1 minut på varje sida.
Vänd ner den vispade grädden i såsen och rör i champagne.
Fördela såsen i skedar eller små tallrikar.
Lägg pilgrimsmusslorna i såsen.
Servera direkt! Det var väldigt gott!
Varmrätt:
Potatisgratäng med kycklingfilé, lyxig svampsås och sallad
Potatisgratäng
Du behöver:
4-6 portioner
1 kg vinterpotatis
1 gul lök
1 halv solovitlök
3-4 dl riven lagrad ost
4 dl grädde 2 dl mjölk
salt och peppar.
Gör så här:
Skala och skiva potatis. Skala och hacka lök och vitlök. Använd en matberedare.
Smörj en ugnssäker form.
Jag brukar koka potatisen med gräddmjölken en stund sedan häller jag i hälften av potatisen i formen.
Strö på hälften av osten, löken lite salt och peppar.
Lägg på resten av potatisen och osten, lite mer salt och peppar. Ev. behövs det lite mer mjölk sedan in i ugnen i 200 grader i ca 40-50 min. När hälften av tiden gått och gratängen fått fin färg lägger jag på lite folie sedan får den stå en stund till.
Lyxig svampsås:
(Från recepten.se fast jag ändrade lite)
5 schalottenlökar
50 g smör att steka i
200 g kantareller på burk
200 g färska champinjoner
2 msk kalvfond
6 dl grädde
4 msk vitt vin
4 msk vetemjöl
salt och peppar efter smak
Gör så här:
Hacka löken fint.
Borsta och skär champinjonerna i små bitar. Sila bort vattnet från kantarellerna och hacka svampen i små bitar.
Hetta upp en kastrull med smöret. Lägg i löken och stek så den blir blank och fin.
Lägg svampen i kastrullen och låt koka tillsammans på svag värme, ca 10-15 min.
Häll på grädden, kalvfond och vin. Rör om.
Gör en redning av vetemjölet och vatten. Rör ner redningen i såsen under ständig omrörning. Låt såsen koka på svag värme under tiden. Låt såsen tjockna och koka några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Kycklingfilé
1 kycklingfilé per person
stek filéerna, salta och peppra.
Servera med en grönsallad.
Kommentera