Julmaten

26 Dec

DSC_0118

DSC_0128

DSC_0125

DSC_0127

Apelsinsalladen som är ett måste på julbordet

varje år:

Hinnfria apelsinklyftor ca 4 apelsiner.

Ca 4 dadlar som du skär i tunna bitar.

ca 2-3 msk pumpafrön.

Gör en vinägrett på

rödvinsvinäger

olja

ca 1-2 msk hackad rödlök

salt, peppar

Skeda över salladen.

DSC_0109

Jag vill alltid ha något nytt på julbordet i år

fick det bli Fyllda ägghalvor (ett recept från

Matmagasinet Julspecial/2011 s. 42)

8 st

Du behöver:

4 hårdkokta ägg

1 msk crème fraiche

2 tsk majonnäs

3 sardellfiléer med kapris (det hittade jag inte så jag

tog vanliga)

1 dillstjälk

några droppar tabasco

chiliflakes

Dela äggen och ta ut äggulorna. Mosa äggulorna med

crème fraiche och majonnäs.

Hacka sardellerna och dillstjälken fint och

blanda med äggen. (Jag tillsatte lite mer

crème fraiche och majonnäs). Smaksätt med

tabasco. Spritsa blandningen i ägghalvorna.

Strö över lite chiliflakes och servera.

DSC_0107

Jag provade även att göra Confiterad lax

(ett recept från Mitt Kök nr 16 2014 s. 35)

Den färska laxen åt vi upp till lunch så jag

tog fram frysta filéer ca 500 g.

Receptet är så här:

Ca 10 portioner

600 g färsk laxfilé (skinn och benfri)

3 msk salt

4 msk strösocker

1 citron, rivet skal

25 g färsk, riven  ingefära

1 liter rapsolja

1 dl skalad sötmandel, hackad (det uteslöt jag)

Gör så här:

Gnid in laxfiléerna med salt, socker, citronskal

och ingefära. Låt stå i rumstemperatur i minst

1 timme.

Skär laxen i portionsbitar.

Lägg laxbitarna i en ugnssäker form. Häll på

olja så att den täcker laxen.

Sätt ugnen på 95 grader.

Baka laxen i ugnen tills innertemperaturen

är 37 grader. (Min gick upp till 42 grader men det

gick bra det med) Låt laxen svalna i kylen i oljan.

Lägg upp på fat och strö över mandeln. (Men det

gjorde inte jag. Jag la upp laxen på ett fat och till det

serverade jag en sås på crème fraiche, hjortronsylt

och färskriven pepparrot. Det blev otroligt gott!

Fisken smälte i munnen- en riktig höjdare som

nog får en plats på julbordet även nästa år.

DSC_0143

Juldessert: Chokladpannacotta med mörk rom

Du behöver:

3 gelatinblad el veg.gelatin

1 dl råsocker

3 dl vispgrädde

150 g hackad mörk choklad

2 msk mörk rom

3 dl gräddfil

1/2 dl råsocker

1/2 dl vatten

2 apelsiner

Gör så här:

Lägg gelatinet i  en skål med kallt vatten

(med veg.gelatin läs på förpackningen)

Smält sockret i grädden i en kastrull.

Dra från värmen och tillsätt hackad choklad

och rom. Rör tills chokladen smält. Lyft upp

och krama ur gelatinbladen. Tillsätt dem.

Häll i gräddfil och rör tills smeten är helt slät.

Häll upp i 8 små glas och ställ in i kylen i minst

3 timmar.

Värm vatten och råsocker tills sockret har smält.

Låt kallna.

Skär ut apelsinfiléerna från apelsinerna.

Toppa pannacottan med apelsin och droppa på

lite sockerlag. Servera genast! En god men kanske

lite mäktig dessert efter ett julbord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

MADE BY MARY

A topnotch WordPress.com site

inte fan gör det det

Alla säger:det ordnar sig....inte fan gör det det..

Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv!

En blogg om dalaliv, familjeliv, porslin, pudel & folkdräkt.

UnderbaraClara

A topnotch WordPress.com site

%d bloggare gillar detta: